PASO DE AGUA NEGRA

Het stuwmeer zou enorm moeten zijn, maar we treffen een grotendeels droogstaand bassin aan. Kilometers lang fietsen we langs de gekraakte kleibodem van het meer. We zijn blij daarin toch een klein stroompje te ontwaren dat ons vandaag en morgen nog van water kan voorzien. Daar hebben we tenslotte op gerekend.

Een kleine kilometer voor de top wordt het terrein vlakker. Paul moedigt me aan weer op te stappen en het laatste stuk te fietsen. Puffend en jammerend trap ik naast Paul op en samen rijden we naar de ‘finishlijn’. PASO DE AGUA NEGRA! We did it!

Het blijken twee Italianen die niet al te veel benul lijken te hebben van wat hen op deze klim te wachten stond. Hun banden zijn (te) smal voor het slechte gravel aan de Argentijnse zijde. Daarbij hadden wij de gehele klim de wind in de rug. Zij klimmen nu tegen de wind in en hebben een afdaling met fikse tegenwind voor de boeg. Meer dan ze niet te lang ophouden en heel veel succes wensen zit er niet in. (bijna) Hoofdschuddend kijken Paul en ik ze na. Wat zijn we blij dat we hen niet zijn!

Het afdalen op het Argentijnse ripio (het is onverminderd slecht) is niet zonder inspanning. Toch heb ik er met mijn nieuwe (bredere) banden met flinke mountainbike noppen lol in en donder ik op een gangetje naar beneden. Ik glunder als Paul me complimenteert over mijn ‘daal vaardigheden’.

8 gedachten over “PASO DE AGUA NEGRA”

 1. Ha lieve Hera, wat een bijzonder blog…. geen spatje groen op de enkele grassprietjes na op een rustplek,
  wat ben ik weer eens extra extra blij dat je samen met Paul was, dit zou in je eentje , zoals jaren terug, heel anders zijn geweest,
  en dan bedoel ik ook eenzaam . Met een leeg stuwmeer , maar gelukkig nog een smal riviertje met gletsjerwater.
  Wat een ploeteren en afzien en toch nog kunnen genieten, de ware levenskunst !
  En de prachtige foto reportage ! dank ook aan Ryan (hopelijk zijn zijn knieen weer tot rust gekomen )
  De herinnering aan deze tocht kun je bewaren in een speciaal plekje in je hoofd en hart,
  (ook voor mindere tijden terug in het o zo drukke Nederland).
  Nu weer terug in t groen, met vast weer andere verrassingen om te doen… 🙂
  Heeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeel lieve groeten voor jou meisje en Paul van je (schoon-) mamaMia

 2. Jaap Van Zoeren

  Weer een prachtig verslag van een prachtige reis en een mooi stel mensen 👌
  Veel plezier en we kijken uit naar het vervolg.
  Groetjes aan Paul.

 3. Dag Hera en Paul,
  Toen ik las over het ontbreken van lichtvervuiling dacht ik terug aan mijn jeugd. Ik zal zo’n 9 jaar geweest zijn. Wanneer je destijds naar de hemel keek was deze vol sterren. Als je goed keek zag je steeds meer, indrukwekkend. Daar waar jullie waren zal het nog indrukwekkender zijn.
  Veel succes met jullie tocht door Zuid-Amerika.

  Groet,
  Stinus

 4. Hoi Hera en Paul
  Het is iedere keer weer boeiend om van jullie geweldige belevenissen mee te kunnen genieten.
  Prachtige omgevingen en grote hoogtes.
  Fantastisch b.v. om op ongeveer 5000m te fietsen.
  Lopen is dan al zwaar, heb ik uit eigen ervaring, dus fietsen…. chapeau!
  Het blijft niet alleen genieten voor jullie, maar ook voor ons om de blog te lezen en de fantastische foto’s te bekijken.
  Ga zo door en geniet met volle teugen.
  Wij blijven jullie volgen.
  Groetjes, Willie en Henk

 5. Wat te gek weer om jullie avonturen te lezen! En de foto’s van die ruige natuur is echt puur genieten. Cafayate is trouwens 1 van de weinige plekken in Argentinië waar ik gekampeerd heb destijds; misschien dat jullie wel op dezelfde camping staan 🙂 Een hele dikke knuffel voor jou en voor Paul!

 6. Het genieten spat van mijn scherm bij het lezen van deze blog, het is jullie van harte gegund. Sinds je lezing jaren geleden op de Fiets en wandelbeurs reis ik graag digitaal mee. Blijf ons op de hoogte houden!

 7. Weer een prachtig verhaal met hele mooie kiekjes!
  Een indrukwekkend landschap, daar zijn onze Reuverse bergjes rond de Maas niets tegen.
  Dankjewel dat je dit weer met ons gedeeld hebt Hera en geniet nog samen van alles wat op jullie pad komt .

  lieve groet,
  Bets Janssen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven