Dorre Droge Hitte

(en toch oogst…)

Ook de volgende dagen fietsen we samen. Die twee Paulen hebben genoeg gespreksstof. We kamperen aan het enige kuitdiepe stroompje in de wijde omtrek nadat twee dames ons die plek tippen. Toen we eerder bij hen aan huis om water vroegen nodigden ze ons uit in de schaduw, schonken ons ijskoud water in en trakteerden op abrikozen, druiven en vijgen uit eigen tuin. De dames vertelden ons dat de ‘rivier’ die door de vallei loopt al zeker vijf jaar droog staat. Daarbij regent het er zelden, hooguit in de winter af en toe eens. Als we bij hen wegfietsen krijgen we een grote zak abrikozen mee en gaan we nog even samen op de foto. Ze gaan groots op de gastvrijheid van de Chilenen! En wij moeten eerlijk zeggen dat we daar, sinds we de Carretera Austral hebben verlaten, ook steeds vaker van mogen proeven. Even later aan het stroompje komt een vrouw ons armen vol druiven brengen. De dikste en zoetste die ik ooit geproefd heb. Een jongeman brengt ons zomaar een fles perziksap. We hebben deze mensen niet eens gesproken en ook na hun gift stappen ze zonder veel woorden in de auto en rijden weg terwijl wij ze uitzwaaien en naroepen met ‘MUCHO GRACIAS’ en ‘MUY AMABLE’ (zeer aardig!!).

De volgende dag hoeven we maar twee dingen: afdalen en een camping zoeken. We zoeven naar beneden en accepteren de (te) hoge prijs voor een aangename camping mét zwembad. De prijs wordt ineens een stuk redelijker wanneer ik ontdek dat er een vijgenboom op ons veldje staat die vol hangt met heerlijk zoete rijpe vijgen! Deze vijgen op een snee door Paul gebakken bruin brood met roomboter, de van een groenteboer gekregen walnoten en langs de weg gekochte geitenkaas vormen een luxueus feestmaal voor mij. We luieren aan het zwembad en vieren ons ‘half-jaar-op-reis-jubileum’ met een etentje in een heerlijk vegetarisch restaurantje in aan het plein! We hadden geen idee dat dit stadje zo toeristisch was. Maar het blijkt, zoals iemand ons vertelt, de ‘astronomie-hoofdstad van de wereld’. Wellicht is dat wat overtrokken? Maar het is waar dat er verschillende sterrenwachten hier in de omgeving zijn omdat het één van de plekken op de wereld is waar de sterrenhemel het beste te zien is. Allebei toch wel geïnteresseerd in het universum benutten we deze mogelijkheid om ook een ‘sterrenkijk-tour’ te doen. Niet naar een heus observatorium maar met een kleine organisatie naar een telescoop buiten de stad. Daar krijgen we uitleg over verschillende hemellichamen en mogen deze door de telescoop bekijken. Al met al is het een leuk uitje, al blijven, behalve de maan, de sterren ook door deze telescoop toch vooral ‘lichtpuntjes’.

Mooi hé?
Daarover dus meer in de volgende blog.

Voor nu, een hartelijke groet vanuit San José de Jáchal.
Hera

8 gedachten over “Dorre Droge Hitte”

 1. Nico Vullers

  Petje af, super geweldig jullie reis avonturen. Niet 3 op reis maar 2 op reis.

 2. Jaap Van Zoeren

  Fijn om weer een mooie verslag te lezen over jullie avonturen 👌
  Maar het wijst mij er wel op om hier dus geen avocado’s meer te kopen.
  Maar voor jullie zou ik zeggen geniet ervan en goede reis.
  Tot de volgende.

 3. Ha Hera, ik hoop dat al dat sappige, vaak gratis verkregen fruit een goede aanvulling is op jullie dieet,
  nu er zo n grote aanslag wordt gepleegd op jullie krachten en weerbaarheid.
  Op zijn tijd een graantje mee pikken in de koele dranken en de prachtige broden van Paul zijn ook onmisbaar,
  gelukkig zorgen jullie goed voor jezelf en elkaar, dus ,laat maar komen die 2e helft van het Zuid – Amerika -jaar,
  heeeeeeeeeeeeeeelveeeeeeeeeel lieve groeten van MamaMia

 4. Adri Graven

  Weer een prachtig verslag. Wat een avontuur.
  Dat advocado’s niet duurzaam zijn wisten wij al maar 227liter water per advocado daar schrik je gewoon van. Niet meer kopen dus!
  Met veel verwachting kijk ik weer uit naar het volgende verslag! Hartelijke groeten vanuit Spanje. (Op dit moment fietsen mijn man en ik de zilver route van Sevilla naar Santiago de Compostella.) Adri Graven

 5. Wat een mooi verslag, en wat een energie moeten jullie hebben om zulke fietstochten steeds weer te kunnen maken.
  En ik hier met mijn elektrische fiets door Reuver trappen…………..
  Mooi ook om te lezen hoe gastvrij de mensen onderweg zijn en jullie je steeds weer laten verassen wat op jullie pad komt, en daarmee MC Donalds nog gesponseerd hebben voor die ene keer……….Het is mijn favoriete eettent ook zeker niet!
  Hera en Paul,heel veel (fiets) plezier verder !

 6. Jaloersmakende verhalen! En zo prachtig mooi ook daar!
  Moge de wind immer in de rug staan, en geniet met volle teugen!

 7. It’s such an incredible treat to be able to travel with you and Paul at such a distance! You do an outstanding job of letting the readers, me, feel the excitement, all the good and bad adventures, taste the experiences fully while we see all the sites that triggered you to take a photo. THANK YOU so much! Congratulations on the 6 months and half the journey! Tasmania has the best avocados I’ve ever tasted… though I know much of our fruit in Alaska comes from Chile – strange! Lumber for our house we are remodeling had a “made in Chile” sticker. Shipping from the bottom of the planet to the top! WILD and seemingly wasteful too. Be safe and HAPPY Easter where ever you maybe – hope you have some chocolate! Pat

 8. Wat goed dat je knie het ook zo leuk vindt om te klimmen. Dan mag je wel een extra avocado eten voor de energie.

  Hier thuis afscheid nemen van avocado’s? Als het zo droog blijft in jullie vallei dan houdt het aanbod in NL-winkels vanzelf op zou ik denken. (Ik heb de twee extra links in je tekst niet geopend – want het is bedtijd 😉)

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven