Van vertrekken naar vertrokken

Hafnarfjörður!
Wat? Hafnarfjörður… dat is IJslands voor ‘havenfjord’ en is met zijn 27.000 inwoners de op twee na grootste stad van IJsland! Terwijl ik vanachter mijn laptopje uitkijk over deze metropool zie ik daarachter de zwartgrijze bergen van het binnenland opdoemen, nog volop bedekt met sneeuw.

Maar eerste even terug in de tijd.
We schrijven het jaar 2016, 27 mei.
Het is twee dagen voor vertrek en ik zit naast Leuke Joost op de bank. Die middag heb ik al samen met mama zitten snikken en gedag gezegd tegen mijn vader.
Bij Leuke Joost voel ik me ontvankelijk en veilig en ineens overmand het me en moet het eruit.
IK VIND HET ZO SPANNEND! Het weggaan, de sprong in het onbekende, de ‘onzekerheid’. Wat als dit het niet is?
Ik heb besloten, nee, ik heb gevoeld, dat het leven in Nederland mij niet kan bieden wat ik van het leven wil. Ik wil een groter geluk dan ik daar tot op heden heb kunnen vinden. Al mijn pijlen zijn op dit avontuur gericht.
Daarnaast heeft het ook nog eens in de bladen gestaan, heb ik dankzij Santos een gloednieuwe fiets onder mijn billen en is er vorige week een 7 koppige filmcrew uit Tsjechië op bezoek geweest om mij als ‘hero’ vast te leggen voor de Tour de France campagne van Skoda!… (echt!)

Wat als dit het niet is? Wat als ik niet weer ‘klop’ als ik straks fiets?
Wat als de regen, de kou, het kamperen, het ploeteren, het alleen zijn, meer van me vergen dan ik op kan brengen?
Wat dan?..

 

Ready?
Ready?

Nadat ik op 28 mei de laatste voorbereidingen tref (en dat zijn er nog best een hoop) breekt de 29e de dag van vertrek aan. Op Schiphol wordt ik uitgezwaaid door mijn moeder, broer en beste vriendin. De tranen stromen voorzichtig. Het voelt zo gek. Ik merk dat ik gewoon niet kan overzien of beseffen waar ik nu eigenlijk ‘naartoe vertrek’. Anders dan twee gebieden op de kaart, IJsland en Alaska, ligt er niets vast…

Uitgezwaaid op Schiphol. Vlnr. beste vriendin Madeleine, ik, broer Remo en mama Mia
Uitgezwaaid op Schiphol. Vlnr. beste vriendin Madeleine, ik, broer Remo en mama Mia

Als ik vlak voor de landing een klein stukje IJsland uit het vliegtuigraampje zie begint er hier en daar te kriebelen. Ik zie een zwarte streep door het landschap lopen en direct stel ik me voor hoe het zou zijn om daar te fietsen.

Mijn eerste blik op IJsland
Mijn eerste blik op IJsland

Na een roerige tocht (bus, gedropt, fiets uitpakken in regen, fiets EN doos richting camping slepen, hulp van vriendelijke IJslander die doos op autodak bind) richting camping, zet ik uitgehongerd mijn tent op en vind mijn toevlucht in het warme hostel dat ook de camping beheerd. Met mijn rugzakje onderweg naar de supermarkt herken ik het direct…: mezelf. Dit was ik inderdaad; alleen op ontdekkingstocht! Eigenlijk scheelt het niet van die allereerste keer dat je als kind alleen naar de supermarkt ging. Goed op je route en het verkeer letten, je in de supermarkt afvragen wat wat is en met grote ogen de cassiere aankijken als ze het bedrag noemt.
ONTDEKKEN, dat vind ik dus leuk aan reizen!
Die heb ik vast ‘in the pocket’..

Oke Hera, hoe had je nu precies gedacht dit te vervoeren?
Oke Hera, hoe had je je dit nu precies voorgesteld?
Mijn huis
Mijn huis

 

Vandaag ben ik in Reykjavik geweest. Maar los van de enorme moeite die ik moest doen om daar te komen zonder over de drukke hoofdweg te fietsen, is daar weinig spannends over te vertellen. Het is een groot dorp met 2,5 straat ‘oud centrum’.

Blik over Reykjavik en omgeving vanaf een uitkijktoren. (toiletbezoek aldaar €1,50. Jaa daadhaag)
Blik over Reykjavik en omgeving vanaf een uitkijktoren. (toiletbezoek aldaar €1,50. Jaa daaaahaag)

Wat wel de moeite waard is om te vertellen…

HET IS HIER DE HELE NACHT LICHT!!!

maar echt!

HET IS HIER DE HELE NACHT LICHT!!!

Dat kun je dan misschien wel ‘weten’ voor je vertrekt, maar toen het gisteravond tegen 23:00 nog steeds net zo licht was als ’s middags begon het pas echt tot me door te dringen. Het wordt niet donker!
Wat onwerkelijk. Daar zat ik dan om 2:30 ’s nachts in het volle licht achter mijn tentje te plassen.
Ondanks dat heb ik met mijn slaapmaskertje op heerlijk geslapen! (en werd ik pas wakker toen het buiten al licht was…:))

De wegen door het binnenland zijn nog gesloten, zoals ik al verwachtte.
Na de windrichting voor de komende dagen te hebben bekeken, heb ik besloten naar het noorden te fietsen. Meer precies, naar dat stuk IJsland dat als een soort gerafeld schiereiland linksboven uit het eiland groeit. Een IJslandse vertelde me dat het een prachtig en ruig stuk IJsland is dat toeristen vaak (letterlijk) links laten liggen, terwijl het ontzettend de moeite waard is. Ze beloofde me de slechtste wegen en de mooiste uitzichten. Daar teken ik voor.

MORGEN STAP IK OP DE FIETS! Ik kijk er naar uit om de natuur in te trekken, om het  IJsland te zien zoals ik het ken van foto’s. Daar hoop ik op, daar ga ik voor.

 

Onderweg naar de camping
Onderweg naar de camping

HET IS BEGONNEN! Het heeft heel wat voorbereiding en volharding gekost en veel steun en aanmoediging van een hele hoop mensen om mij heen.

DANKJEWEL aan iedereen die op de superfijne afscheidspicknick was.
DANKJEWEL aan iedereen die me een succes mailtje heeft gestuurd.
En DANKJEWEL aan iedereen die me in de afgelopen week nog een kaartje heeft gestuurd om me aan te moedigen.

Uit welke hoek de wind ook waait hier op IJsland, dankzij jullie start ik alvast met wind mee!

27 gedachten over “Van vertrekken naar vertrokken”

 1. Hee dappere duif,
  je bent precies op tijd weggevlogen;
  het giet hier al de hele dag pijpestelen !!!!
  En zoals het gezegde luidt:
  een goed begin is het halve werk,
  dikke kus , MamaMia

 2. Hoi Hera, we wensen je weer heel veel plezier en heel veel veilige fietskilometers. Zoals de motorrijders zeggen: hou de glimmende kant boven.

 3. Francet van Wandelen

  Hera, een hele fijne en veilige reis gewenst met nieuwe ontdekkingen over het land, de mensen en jezelf. Ik zal je verhalen weer graag lezen.

 4. Monique van den Broek-van Vlijmen

  Mooie reis Hera! Ik volg je vanuit Tilburg.

 5. Heel veel plezier gewenst, en doe geen dingen die wij ook niet doen.

 6. Yes!!!!!! Daar is ze weer! Die Hera met haar openhartige verhalen over de nieuwe reis met semi-onbekende bestemming en wat dit met haar doet. Het licht heb je al gezien dus het zal je goed gaan. Absoluut. Vele groetjes, Tiny Emans

 7. Ha fijn, het eerste bericht (waar ik al naar uitkeek) :). Fijn om te lezen hoe het met je gaat, vol verwachting klopt mijn hart alvast voor het volgende bericht!
  De hele nacht licht, aha, dan maakt t dus niet uit wanneer je fiets?! 😉
  Je zin over de wind en hoe je je voorbereidingen hebt gedaan doet me denken aan het gedicht van Bertus Aafjes:

  Muurbloem
  er zijn vele wegen
  maar de juiste weg
  is de weg ertegen;
  niet de weg eronder
  dat is onderkruiperij
  niet de weg erover,
  dat is pluimstrijkerij
  maar de weg ertegen,
  tegen alle wegen in,
  en dat is van de wijsheid
  nog maar het begin.
  Bertus Aafjes

  Dus…mocht je de wind (of iets anders) even op kop hebben, dan weet je dat je op de goede weg zit 🙂

  Hou je haaks!
  Lukas

 8. Gerdien de Kock

  Góða ferð!
  20 x geluisterd naar uitspraak, maar ik kan het nauwelijks fonetisch opschrijven. Dit is een poging: Dowá fédûh; IJslands voor ‘Goede reis’

 9. Netty Groen

  Ut giet oan! Ken je het nog van de elf steden tocht? Zoiets voelde ik de laatste dagen voor je vertrek! Spanning, uitdaging, doorzetten, koud, wind, maar ook bovenal…..genieten! Dat laatste wens ik je toe! dikke tut, Netty.

 10. Nu al mooie verhalen :).. Het prikkelt mij nu ook weer om te reizen maar niet met de fiets 😉 #respect

 11. erikvandenboom

  Ontdek. Buiten, binnen. Ga weg om aan te komen.

  Dank voor je moed. Knuffel uit Amsterdam.

 12. Hallo Hera ik wens je een hele goede reis , en ga je zeker volgen .
  Nou veel geluk en hopelijk heel veel goede en fijne mensen ontmoeten.
  groetjes Mieke X X X

 13. raf van hulle

  wowh !! Succes daar. Dank voor ons up-date te houden, zo reizen we met je mee. Raf X

 14. Melvyn veenstra

  Dapper,weer een onderneming. Super!! Succes en volg je hart. Melvyn

 15. Hoi hera mooi verslag ga je zeker weer volgen. Heel veel succes fiets tocht genieten mooi omgeving gr miranda

 16. Hai Hera.
  Met al je volgers fiets je eigenlijk nooit alleen.
  Hopelijk zijn we in sommige momenten hierdoor een ruggesteuntje.
  Succes en geniet van je avontuur.Ron

 17. Henny Gommans

  Hoi Hera..heel veel succes. .vanuit de herbergier grathem..ik zie de super mooie foto’s wel voorbij komen …het ga je goed en geniet van elk moment.

 18. Goed om je weer op reis te zien , geniet ervan , misschien zie je het majestueuze Noorderlicht ook nog !

 19. Je bent er!!! Om de foto van de grote Giant fietsdoos naast de fiets met de tekst: “OK Hera hoe had je dit nou precies voorgesteld?” moest ik grinniken. Je bent gelukkig geholpen door een IJslander. En slaap zacht met je oogmasker op. (Na het fietsen welteverstaan, niet tijdens…)

 20. HoyHoy,
  Geniet van je avontuur! Een eenmalige ontmoeting die op mij een grote indruk heeft gemaakt.

 21. de glundering in je ogen in de laatste foto belooft voor jouw avontuur veel goeds!

 22. Fijn dat het weer gaat kriebelen meisje!!! Het was een mooi moment op schiphol zo met zn 4tjes.

 23. Hoi Hera, vanaf je artikel in het blad “fiets” ben ik je met passie aan het volgen.
  Heel veel plezier tijdens je reis, volg je gevoel, streef je missie na.
  Een behouden tocht emn pas goed op jezelf.
  Wim

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven