Het feit dat er in Nederland gemiddeld 5 mensen per dag zelfmoord plegen, lijkt algemeen bekend en ‘geaccepteerd’. Misschien dat de optelsom daarvan, 1871 zelfmoorden in 2015, wat meer ontnuchterd. En dit zijn de geslaagde pogingen.
Jaarlijks denken 410.000 mensen in Nederland aan zelfmoord en doen 94.000 mensen ook daadwerkelijk een poging om zichzelf te doden.
Ik vind dit schokkend en wil bijdragen aan het brengen van verandering hierin.
Daarom wil ik jullie graag voorstellen aan 113online.
113online is een organisatie die middels een telefonische hulplijn en een chat een luisterend oor biedt aan mensen met zelfmoordgedachten.
Hun slogan: Zelfmoord? Praat erover.
Daarnaast geven ze trainingen en bieden ze therapie (telefonisch, chat of email). Ook doen ze onderzoek en hebben ze een ‘suicide survival guide’ uitgebracht getiteld: Hoop doet leven. Lees meer over hun missie en visie.
Wat ik ga doen
Ik heb met 113online de handen in elkaar geslagen en een plan bedacht hoe ik zou kunnen bijdragen aan de strijd die zij in Nederland leveren, maar die natuurlijk wereldwijd gestreden wordt: suïcide preventie.
Tijdens mijn tocht door IJsland, Alaska, Canada en de Verenigde Staten, ga ik gelijksoortige organisaties bezoeken om te kijken hoe zij werken.
Wat doen zij om zelfdoding tegen te gaan? Wat werkt, wat niet?
Daarnaast wil ik spreken met ‘de gewone bevolking‘. Hoe kijken zij tegen zelfdoding aan? Wat weten ze er van? Hoe gaan ze om met iemand met gedachten aan zelfmoord? Word er überhaubt over gepraat?
En dan de laatste groep, ‘de overlevers‘. Leven na een zelfmoordpoging, hoe is dat? Zijn ze blij er nog te zijn? Zo ja, wat is er veranderd? En vooral, waardoor? Wat had hen kunnen helpen nog vóór ze een zelfmoordpoging deden?
Op al deze vragen hoop ik antwoorden te vinden, om ze vervolgens in een blog of vlog (video) met jullie en 113online te delen. Met als doel het begrip en de bespreekbaarheid rondom zelfmoord(gedachten) te vergroten en het taboe en leed te verkleinen.
Hier wil ik in ieder geval de eerste 6 maanden vanaf vertrek een missie van maken binnen mijn reis.
Ik nodig je uit deze ontdekkingstocht te volgen, te delen en je te laten inspireren.
Wil je meer weten over mijn drijfveren om nu juist voor deze organisatie te gaan fietsen? Daar kun je alles over lezen in de blog mijn missie.